Archief Eemland

  1. Archief Eemland is dinsdag 24 oktober de hele dag gesloten vanwege het bezoek koning Willem Alexander en koningin Maxima. Zij bezoeken die dag onder andere het Eemhuis. Onze excues voor het ongemak. Woensdag 25 oktober bent u weer van harte welkom.
  2. Op woensdag 18 oktober en op woensdag 25 oktober organiseert Archief Eemland van 14.00-15.00 uur een minicursus introductie in archiefonderzoek. In deze minicursus leert u hoe u zelf onderzoek doet via internet en in een archief. Deskundige medewerkers van Archief Eemland helpen u daarbij. Architectuurhistorica Saskia Stouten-Schrijer geeft een minicursus archiefonderzoek . De cursus geeft antwoord op vragen als, wie zijn uw voorouders? Wat is de geschiedenis van uw huis? Door onderzoek in een archief zijn veel antwoorden te achterhalen. Maar hoe begint u een archiefonderzoek? Tijdens deze cursus leert u de eerste stappen van een archiefonderzoek. Welke bronnen zijn er beschikbaar en hoe worden deze gebruikt? Wat is er op de website te vinden en hoe kunnen originele stukken uit het depot worden geraadpleegd. Na deze introductie weet u hoe u aan uw eigen onderzoek kunt beginnen. De toegang is gratis. Data Woensdag 18 oktober 14.00-15.00 uur. Woensdag 25 oktober 14.00-15.00 uur. Locatie De minicursus wordt gegeven op de 3e verdieping van het Eemhuis. De toegang is gratis. Aanmelden? Meld u aan via archiefeemland@amersfoort.nl .
  3. Zondag 29 oktober van 13.00 tot 14.00 uur geeft Simon Groot, musicoloog en artistiek leider van het Hemony Ensemble , een lezing over de Amersfoortse musicus Joannes Tollius (ca. 1555 - ca. 1620). Simon Groot promoveerde op het leven en werk van deze Amersfoortse musicus. Na afloop van de lezing geeft Daan van der Vliet, muziekdocent bij Scholen in de Kunst , samen met de Duitse sopraan Tanja Obalski een concert. Zij brengen liederen ten gehore van Nederlandse en enige Italiaanse componisten die tijdgenoten zijn van Tollius. De lezing en het concert zijn van 13.00 – 14.30 uur in de Keizaal in het Eemhuis. De toegang is gratis. Meld u aan via archiefeemland@amersfoort.nl .
  4. In het beeldbepalende Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof in Amersfoort organiseert FASadE de tentoonstelling De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. Te zien van 16 september 2017 tot en met 8 januari 2018. Archief Eemland heeft foto's van het Rietveldpaviljoen en Amersfoort in de jaren vijftig aangeleverd als onderdeel van de expositie.
  5. 'Het lot van opgeëisten, krijgsgevangenen en vluchtelingen’. Dat is de titel van de expositie die vanaf zaterdag 30 september is te bekijken in het id+Art Center voor woord, beeld en&geschiedenis in Hamme, België. De expositie wordt georganiseerd door de Werkgroep W.O. I van de Heemkring Osschaert Hamme. Archief Eemland leende voor de duur van de expositie de ontwerptekeningen van het Belgenmonument in bruikleen. Tijdens de opening vertelde gemeentearchivaris Vincent Robijn dat Amersfoort in de Eerste Wereldoorlog ruim 19.000 Belgische vluchtelingen heeft opgevangen. Meer dan elke andere stad. Vincent Robijn: ‘Het Belgenmonument heeft een belangrijke historische waard. Het is al bijna 100 jaar een ‘lieu de mémoire’, een plek om te herinneren. Met deze expositie in Hamme wordt de geschiedenis zichtbaar gemaakt. Dat is belangrijk want nog steeds komen af en toe nazaten van Belgische vluchtelingen langs in het archief om op zoek te gaan naar de geschiedenis van voorouders die in Amersfoort zijn opgevangen .’ Met documenten, brieven, foto’s, dagboeken en getuigenissen van krijgsgevangenen en vluchtelingen wordt op de expositie de situatie van Belgische vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog in kaart gebracht. Unieke en nooit eerder getoonde artefacten van diverse musea en verzamelingen uit België en Nederland maken deze geschiedenis zichtbaar. De expositie is nog te zien t/m zondag 29 oktober en is geopend op zaterdag en zondag van 14.00-18.00 uur. Sint Jansstraat 27, Hoogstraat 43 in Hamme, België. De toegang is gratis. Bekijk ook de webexpositie over het Belgenmonument op www.BelgenGezocht.nl .   Vooraanzicht van het te bouwen "Belgisch gedenkteeken" te Amersfoort. Ontwerp: architect H. Hoste en tuinarchitect L. van der Swaelmen.       www.BelgenGezocht.nl  In 2016 heeft Archief Eemland veel aandacht besteed aan het honderdjarig bestaan van het Belgnomunent en de Belgische vluchtelingen die tijdens WO1 in Amersfoort verbleven. Dit gebeurde door middel van een expositie over het Belgenmonument en de website www.BelgenGezocht.nl . Belgische soldaten en officieren werden in 1914-1918 in Amersfoort en omstreken geïnterneerd. Hun vrouwen en kinderen kwamen met deze militairen mee. In totaal waren er 19.000 Belgische vluchtelingen in en rond Amersfoort. Een enorm aantal in vergelijking met de 25.000 inwoners uit de stad. Op de website BelgenGezocht.nl kan de Nederlandstalige en Franstalige krant De Kampbode bekeken worden. Deze werd...