Archief Eemland

  1. Vanaf 25 mei 2018 gelden in de Europese Unie nieuwe regels voor de bescherming van privacy (de AVG). Kijk voor meer informatie over de privacywetgeving op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens . De nieuwe Europese regels zorgen er voor dat ook Archief Eemland zijn privacybeleid moet wijzigen. Wij verwerken persoonsgegevens, omdat wij overheids- en particuliere archieven beheren en aan bezoekers beschikbaar stellen. Daarom hebben wij onze privacyregels, hoe gaan wij met de registratie van uw persoonsgegevens om, aangepast. De belangrijkste veranderingen na 25 mei Hoe gaan wij om met de registratie van uw persoonsgegevens bij een bezoek aan onze publieksruimte? We registreren minder gegevens van bezoekers. Vanaf 25 mei zijn alleen nog uw naam, e-mailadres en telefoonnummer nodig om u in te schrijven. Deze gegevens worden gebruikt voor en automatisch verwerkt in ons digitale aanvraagsysteem. U ontvangt van ons uw persoonlijke pasnummer. Archief Eemland bewaart gegevens van bezoekers voor een periode van zes maanden. Daarna worden ze verwijderd uit ons registratiesysteem. Wilt u langer gebruik maken van uw persoonlijke pasnummer? Dan kunt u toestemming verlenen voor een bewaartermijn van twee jaar. Wilt u eerder uit ons registratiesysteem verwijderd worden? Dan kunt u met ons contact opnemen en worden uw gegevens direct uit ons systeem verwijderd. Heeft u al een pasnummer? Bij uw volgende bezoek wordt dit omgezet in een nieuw pasnummer. Wat betekenen de nieuwe privacyregels voor het raadplegen van onze collecties? Bepaalde delen van onze collectie zoals de gezinskaarten kunt u niet meer raadplegen. Heeft u vragen over onze nieuwe beleid over bescherming van persoonsgegevens? Stuur dan een e-mail naar archiefeemland@amersfoort.nl .
  2. Een rijke historische bron voor wie geïnteresseerd is in de sociale demografie van Amersfoort zijn de adresboeken van Amersfoort uit de periode 1851-1979. Sinds deze week staan ze online. In de adresboeken staat een complete opsomming van inwoners, allerlei verenigingen waarvan ook de bestuurleden worden genoemd, scholen en allerlei bedrijven en winkels. Wat het zeker ook een interessante bron maakt is dat het beroep vermeld wordt van het hoofd van het huishouden. In de adresboeken staan ook advertenties van middenstanders. De adresboeken zijn te vinden in onze krantenviewer
  3. Iedere maand zetten we een bezoeker van het Eemhuis in het zonnetje. Elke bezoeker vertelt wat hem of haar in het Eemhuis brengt. Deze maand is dat Jan Nekkers. Jan Nekkers, gepensioneerd, woont in Amersfoort, heeft onder meer management- en communicatietrainingen gegeven voor bestuurs- en managementleden van ziekenhuizen. “Ik ben al bijna 10 jaar vrijwilliger bij Archief Eemland en ik kom wekelijks in het Eemhuis. Wat trekt hem aan in het vrijwilligerswerk voor Archief Eemland? “Ik woon hier al heel lang, ik ken de stad redelijk goed. Het leuke vind ik dat in Amersfoort veel van de oude historie bewaard is gebleven. Daarom is het voor mij één van de mooiste steden van Nederland. Gebouwen, plekken, veel daarvan is authentiek. Een mooi voorbeeld daarvan is stadscafé de Observant. Het gebouw kent een rijke historie die teruggaat tot 1471 toen de Franciscanen of Minderbroeders het terrein waar nu De Observant staat in bezit kregen. Bij Archief Eemland kun je informatie vinden over de geschiedenis van dit gebouw en andere historische plekken“. Wil je zelf onderzoek doen naar je huis, straat of voorouders? Kijk dan in onze archieven .
  4. Vanaf maandag 11 juni 2018 organiseert de Oudheidkundige Vereniging Flehite, in samenwerking met Museum Flehite, de tentoonstelling Schatten van Amersfoort in de publieksruimte van Archief Eemland in het Eemhuis. Aanleiding voor de expositie is het 140-jarig bestaan van de oudheidkundige vereniging. Klik hier voor meer informatie over de tentoonsteling .
  5. Vanwege de opening op 8 juni van de tentoonstelling 'Schatten van Amersfoort. 140 jaar Oudheidkundige Vereniging Flehite' is onze publieksvloer dicht tussen 13.00-17.00 uur. Onze excuses voor het ongemak.