Archief Eemland

  1. Gemeentearchivaris van Amersfoort Vincent Robijn wordt per 1 februari de nieuwe directeur van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. Volgens Ina Loovers, directeur Archief Eemland, is dat een logische stap. “Hij is een vernieuwer die graag nieuwe technologie inzet om de dienstverlening aan het publiek te verbeteren. Daarnaast is hij bevlogen en ambitieus en heeft veel liefde voor het vak. We zullen hem dus zeker missen. Vincent Robijn heeft bijgedragen aan de doorontwikkeling van Archief Eemland naar een moderne organisatie. De archief wettelijke taken zijn stevig verankerd in de gemeentelijke organisatie. Het invoeren van een Strategisch Informatie Overleg (SIO), niet alleen in Amersfoort, maar ook in de aangesloten regio gemeenten is hiervan een voorbeeld. Als historicus is het culturele erfgoed bij hem in goede handen, niet alleen vanuit veel kennis daarover, maar ook vanuit het belang van samenwerking en benutten van elkaars meerwaarde." Vincent Robijn: “Ik ben ontzettend blij en trots want HCO is een prachtige organisatie met uitdagende opgaven in een mooie provincie. Ik heb de afgelopen 3,5 jaar met heel veel plezier gewerkt bij Archief Eemland waar ik de kans heb gekregen om mij op allerlei manieren verder te ontwikkelen. Het HCO ontstond door de samenvoeging van het voormalige Gemeentearchief van Zwolle en het voormalige Rijksarchief van Overijssel. Bij het Historisch Centrum Zwolle werken circa 100 vrijwilligers en 50 medewerkers.
  2. Archief Eemland is gesloten op maandag 25 en dinsdag 26 december 2017 en maandag 1 januari 2018.
  3. Archief Eemland geeft regelmatig jong talent de ruimte om kennis te maken met de archiefsector en zich hierin te ontwikkelen. Afgelopen week gaven we twee jong afgestudeerden een dag lang uitleg over ons werk en gaven we hen een rondleiding door het depot, de publieksruimte en samenwerkende afdelingen van de gemeente Amersfoort. Sinds september werkt Suzanne Nellestijn als stagiair bij Archief Eemland. Benieuwd wat zij doet en hoe dit tot stand is gekomen?  Suzanne stelt zich hieronder graag voor.   Suzanne Nellestijn vertelt "Op het VWO wordt iedereen onvermijdelijk geconfronteerd met dé vraag: ‘Wat ga je studeren?’ Ik had geen idee. Ik nam een tussenjaar en als een goddelijke ingeving wist ik het ineens, ik ga geschiedenis studeren. Niet wetende dat ook iedere geschiedenisstudent wekelijks met eenzelfde soort existentiële-crisis-oproepende vraag geconfronteerd wordt: ‘Wat wil je gaan doen met deze studie? Wil je leraar worden soms?’ Opnieuw had ik geen idee, maar leraar worden? Echt niet! De studie geschiedenis koos ik puur uit interesse en een bijna sneu enthousiasme over het verleden en oude voorwerpen. Met dezelfde motivatie stelde ik mijn vakkenpakket samen. Vakken over het Romeinse Rijk, Kruistochten, Oud Schrift en militaire geschiedenis. Allemaal heel leuk, maar al met al bood het geen samenhangende opstap naar een bepaald carrière. Na vier jaar – een bachelor en master Geschiedenis verder – moest ik er deze zomer echter toch aan geloven, het werkende leven ging beginnen. Hoewel ik tijdens mijn studie geen archief vanbinnen gezien had – een nadeel van een interesse in oude geschiedenis – zei tijdens mijn tweede of derde jaar toch al een stemmetje in mijn achterhoofd dat werken bij een archief wel erg leuk zou zijn. Eenzelfde intuïtief gevoel had me ook bij mijn studiekeuze niet in de steek had gelaten, dus waarom niet? Het collegejaar kwam ten einde, mijn scriptie werd ingeleverd en ik sloeg aan het solliciteren. En solliciteren. En solliciteren. De hele zomer kwamen er alleen maar afwijzingen terug, totdat ik reageerde op een oproep voor vrijwilligers van Archief Eemland en ik werd gevraagd op gesprek te komen. Tot mijn verrassing werd die vrijwilligersklus een stageplek bij het archief. En het stemmetje in mijn achterhoofd had geen ongelijk. Al na mijn eerste week beschreef ik het archief tegen een vriendin als ‘mijn natuurlijk habitat’. Bij het archief ben ik nu bezig met het uitzoeken van de audiovisuele collectie. Dit...
  4. Op zaterdag 21 oktober bracht de familie De Cauwer uit het Vlaamse Temse een bezoek aan Amersfoort. Aanleiding was de geboorte van hun stamvader Albert Theophile de Cauwer op 13 december 1917 in het Belgische vluchtelingenkamp Nieuwdorp bij Amersfoort. Het gezin De Cauwer was een van de duizenden Belgische families die na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog een veilig onderkomen vond in Amersfoort. In totaal verbleven in de periode 1914-1918 maar liefst 19.000 Belgische vluchtelingen in en om Amersfoort. Honderd jaar later brachten de nazaten van Albert Theophile in Amersfoort een bezoek aan het Belgenmonument, dat door Belgische vluchtelingen als dank voor de gastvrije opvang in Nederland is gemaakt. Bij Archief Eemland kregen zij onder begeleiding van gemeentearchivaris Vincent Robijn inzage in een aantal bijzondere historische documenten, waaronder de gezinskaart waarop de geboorte van Albert Theophile is aangetekend en foto’s van het leven in Nieuwdorp. Uit de verhalen van de familie De Cauwer blijkt dat de Eerste Wereldoorlog nog steeds leeft in Belgische families.
  5. Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Soest heeft besloten om het oud-archief naar Archief Eemland over te brengen. De archiefbewaarplaats van Soest voldeed niet meer aan de moderne wettelijke eisen. De gemeente kon kiezen tussen het aanpassen van het depot of overbrenging naar Archief Eemland. In september heeft het college van Soest een werkbezoek gebracht aan Archief Eemland en uitleg gekregen over de werkwijze en dienstverlening. Uiteindelijk is besloten tot overbrenging. Tot eind van het jaar 2021 wordt de huidige archiefmedewerker uit Soest gedetacheerd bij Archief Eemland, zodat de lokale kennis over de Soester archieven gewaarborgd is. Soest was samen met Bunschoten de laatste gemeente in de regio Eemland die het oud-archief nog in eigen beheer had. In totaal wordt 460 meter archief overgebracht, van minimaal 20 jaar oud. De digitale archieven van Soest waren al sinds 2014 in beheer bij Archief Eemland, in het voorjaar van 2018 verhuizen ook de papieren archieven naar Amersfoort. Wie de geschiedenis van Soest wil onderzoeken kan nu dus al op onze website aan de slag en kan straks ook de fysieke stukken opvragen uit het depot in het Eemhuis.